What are you looking for?

Shelf life-Διατηρησιμότητα

μελέτες σταθερότητας τροφίμων

Shelf-life Τροφίμων

H διαδικασία ανάπτυξης νέων προϊόντων περιλαμβάνει την εκτίμηση της διατηρησιμότητας με μελέτες σταθερότητας και διάρκειας ζωής. Κατά την διάρκεια των μελετών αξιολογείται κατά πόσο τα τρόφιμα διατηρούν την προβλεπόμενη ποιότητα όπως αυτή εκφράζεται από τις φυσικοχημικές τους παραμέτρους, την μικροβιολογία τους και τα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά.

Οι δοκιμές διατηρησιμότητας τροφίμων εντάσσονται στο πρόγραμμα R&D Support των εργαστηρίων QACSFOOD. Οι εργαστηριακές δοκιμές διατηρησιμότητας διεξάγονται σε κατάλληλες εγκαταστάσεις δοκιμών οι οποίες προσομοιάζουν τις απαιτούμενες συνθήκες θερμοκρασίας, υγρασίας και ηλιακής ακτινοβολίας.

Αποθήκευση Τροφίμων

Τα εργαστήρια QACSFOOD, εξοπλισμένα με υπερσύγχρονους θαλάμους ελεγχόμενου περιβάλλοντος, προσφέρουν Δυνατότητα Αποθήκευσης σε εκτεταμένο εύρος συνθηκών. Παράλληλα με την αποθήκευση, μελετώνται οι αλλαγές των ιδιοτήτων του τροφίμου όπως οξύτητα, οξειδωτική σταθερότητα, μεταβολή υγρασίας, μικροβιολογικά και άλλα χαρακτηριστικά. Εφαρμόζονται διάφορα πρωτόκολλα ανάλογα με τον σκοπό της μελέτης, τον τύπο του τροφίμου και την προβλεπόμενη διατηρησιμότητα.

Οι δοκιμές σταθερότητας σκοπό έχουν να αξιολογήσουν την διατηρησιμότητα χωρίς απαραίτητα να εκτιμήσουν και τον χρόνο ζωής. Ειδικότερα εφαρμόζονται και για την επιβεβαίωση διατηρησιμότητας κονσερβοποιημένων ή όμοιων σε γυάλινο ή χάρτινο περιέκτη προϊόντων.

Εφαρμόζονται βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα πρωτόκολλα. Προϊόντα με βραχεία διατηρησιμότητα, όπως είδη ζαχαροπλαστικής, γαλακτοκομικά, κρέας / κρεατοσκευάσματα και τρόφιμα έτοιμα για κατανάλωση εξετάζονται σε πραγματικό χρόνο. Τρόφιμα μακράς διάρκειας, προϊόντα ψυγείου, κατάψυξης, τρόφιμα ξηρής αποθήκευσης, υποβάλλονται σε δοκιμές επιταχυμένης γήρανσης για την εκτίμηση της  διάρκειας ζωής σε σύντομο χρονικό διάστημα (Accelerated shelf-life testing, ASLT).

Stability & Shelf life

Μετάβαση στο περιεχόμενο